Русия карта
Русия карта / / iStock/Getty Images
Русия ще предостави също комплексни инженерингови услуги и дейности, свързани с проучванията и осъществяването на минни проекти в Африка
По време на провеждащия се в Сочи форум „Русия –Африка” държавната корпорация „Ростех” подписа с Африканската банка за внос и износ споразумение за създаване на междуправителствена платформа за осъществяване на проекти в минното дело в държавите от Африка.

Споразумението предвижда разработването на цялостна система за сътрудничество между Русия и заинтересованите африкански страни, панафриканските финансови институции и инвеститори за създаване на инструменти за изпълнение и финансиране на аналитична, геоложка и проучвателна дейност с цел идентифициране, проучване и по-нататъшно развитие на перспективни и привлекателни за инвеститорите минни обекти в африканските държави, съобщава РИА Новости.

Предполага се, че Африканската банка за внос, чийто акционер е Русия в лицето на Руския експортен център, ще участва в проекта като организатор на финансирането и координатор по взаимодействието с африканските държави – партньори във „Ви Холдинг”. Руският експортен център ще оказва подкрепа на участниците в проекта в областта на износа и усвояването на нови пазари. Русия ще предостави също комплексни инженерингови услуги и дейности, свързани с проучванията и осъществяването на минни проекти в Африка.