Румънският парламент утвърди връщането на Бъсеску
Румънският парламент утвърди връщането на Бъсеску / снимка: Reuters, архив

Румънският парламент утвърди възстановяването на Траян Бъсеску на длъжността президент шест дни след обезсилването от Конституционния съд на референдума за свалянето му от власт, свикан от лявоцентристкото мнозинство.

Според процедурата, един от деветимата съдии от Конституционния съд Стефан Минеа обяви на общо заседание на двете камари на парламента „края на временното изпълняване на длъжността от председателя на Сената Крин Антонеску и възвръщането от Бъсеску на конституционните му прерогативи”.

Депутатите от Социаллибералния съюз първоначално обявиха решението си да бойкотират заседанието на парламента, но в крайна сметка се върнаха в парламентарната зала, за да осигурят необходимия кворум. Те били инструктирани от премиера социалдемократ Виктор Понта, който им изпратил есемес-и от Южна Африка, където присъства на заседание на Социалистическия интернационал, съобщиха местните медии, посочва БГНЕС.

Миналата седмица Понта многократно увери, че мнозинството „няма да опитва да бави” връщането на Бъсеску на президентския пост като обжалва процедурните хитрини, въпреки че обяви решението на съда за „незаконно и несправедливо”.