Румънският парламент гласува искането Бъсеску за референдум
Румънският парламент гласува искането Бъсеску за референдум / netinfo
Двете камари на румънския парламент ще гласуват на съвместното си заседание днес мнение на парламента по искането на президента Траян Бъсеску за организиране на референдум по въпроса за въвеждане на мажоритарна избирателна система, предаде агенция Медиафакс.

Гласуването ще се състои след обръщението на президента Бъсеску към парламента по актуални въпроси на вътрешната политика.

Румънската конституция дава правото на държавния глава, след като се консултира с парламента, да поиска от народа да се произнесе на референдум по въпрос от национален интерес, пояснява Медиафакс. Мнението на парламента е консултативно.

На 14 февруари в реч пред парламента президентът Бъсеску пледира за реформа на политическата класа и обяви, че лансира процедура за организиране на референдум по въпроса за въвеждане на мажоритарна избирателна система. До момента парламентът не е дал отговор на искането на президента за организиране на народното допитване. На 1 март парламентът не успя да вземе решение по проекторешение, с което се удовлетворяваше искането на президента. Проекторешението събра 233 гласа "за" при необходими 235, за да бъде прието, припомня агенцията.