/ iStock/Getty Images
Молдова е обект на системен хибриден натиск, включително опит за подкопаване на конституционния ред. Затова ще продължим с твърдата и непоколебима подкрепа за Кишинев. Румъния винаги ще бъде с Република Молдова. Това заяви румънският президент Клаус Йоханис на съвместна пресконференция с държавния глава на Молдова Мая Санду и германския канцлер Олаф Шолц в Букурещ. Тримата се срещнаха в президентския дворец Котрочени в Букурещ

По думите на Йоханис президентът, правителството и парламентът в Кишинев са действали отговорно, ефективно и решително и са положили значителни усилия, за да откъснат страната от неудобната зона на постоянна зависимост, в която тя е била в плен от дълго време.

„Властите в Кишинев трябва да се справят, наред с други неща, с последиците от войната, повишаването на цените и необходимостта от осигуряване на енергийни ресурси за следващия сезон. Това са теми, които разглеждаме приоритетно и на ниво Европейски съюз. Република Молдова е на фронтовата линия, изправена пред последиците от войната по границата си. Ще й предоставим цялата необходима подкрепа“, заяви още президентът на Румъния.

„Някои искаха Молдова да падне, Молдова стои изправена“, отбеляза на свой ред Мая Санду и допълни: „Отървахме се от руския газов шантаж и застанахме зад европейските ценности. Молдова показа на целия свят, че е европейска държава“. Тя благодари на Румъния „за предложението да бъдат санкционирани тези, които подкрепят дестабилизирането на Република Молдова“ и подчерта, че мястото на страната е "в голямото европейско семейство". 

„Молдова не е сама, тя има широка международна подкрепа. На 1 юли ще пътуваме до Кишинев за втората среща на върха на европейската политическа общност, организирана от Молдова. Тази среща за пореден път ще демонстрира единството на Европа. Подкрепяме Молдова с всичко по силите си, за да се защити от опитите на Русия за дестабилизация“, заяви на свой ред германският канцлер Олаф Щолц. 

По-рано през деня Мая Санду беше приета от пазителя на румънската корона, Нейно Величество Маргарета, в двореца Елизабета и засади дъб в градината на двореца. В края на визитата президентът на Молдова се разписа и в Златната книга на двореца Елизабета.
Мартина Ганчева/БТА