/ БГНЕС
Румънският парламент гласува за състава и програмата на новото правителство на страната начело с Виорика Дънчила от Социалдемократическата партия. 282 депутати и сенатори гласуваха "за", 136 бяха "против" и 1 "въздържал се". Новият кабинет се нуждаеше от 233 гласа, за да стане факт.

Преди да стане министър-председател 54-годишната Дънчила беше евродепутат. Тя е смятана за близка до Ливиу Драгня.

Новият румънски кабинет има 27 министри, без да смятаме министър-председателя, включително четирима вицепремиери - Паул Стенеску, Виорел Щефан, Грациела Гаврилеску и Ана Бирчал. Четвъртият пост на вицепремиер е въведен по искане на премиера. Той е зает от Ана Бирчал, която е натоварена с "реализацията на стратегическите партньорства, по-конкретно със САЩ".
 

БГНЕС


Своите постове в новия кабинет съхраниха външният министър Теодор Мелешкану, министърът на отбраната Михай Фивор, министърът на вътрешните работи Кармен Дан, министърът на правосъдието Тудорел Тоадер. В правителството има и нови имена - министърът на финансите Еужен Теодорович, министърът на транспорта Лучиан Шова, министърът на енергетиката Антон Антон, министърът на културата Джордже Ивашку.

Новият кабинет е коалиционен и включва две партии. Четири портфейла в него има Алиансът на либералите и демократите. Това са Теодор Мелешкану, Антон Антон, Грациела Гаврилеску и Виорел Илие, който е министър за връзките с парламента. Министърът на правосъдието е независим, а всички останали са членове на Социалдемократическата партия. В кабинета има 8 жени министри.
 

БГНЕС


Тази вечер премиерът и министрите ще се закълнат през президента Клаус Йоханис.

Предишното правителство подаде оставка на 15 януари, след като СДП лиши от подкрепа премиера Михай Тудосе зарази вътрешнополитически конфликт.
БТА