Протестите в Румъния срещу указа на правителството за декриминализиране на някои случаи на злоупотреба с власт са предизвикани най-вече от липсата на прозрачност. Това заяви пред Дарик румънският журналист Джорде Пецу. Според него хората се чувстват излъгани, защото управляващите са приели промените, без да обяснят какво ги налага.

По думите на Пецу новото румънско правителство има и редица добри решения като повишаване на доходите, безплатен транспорт за студентите, отмяна на 100 бюрократични такси. Протестите обаче ще продължат, защото румънските граждани искат правова държава, коментира той.

Десетки арестувани в Румъния след многохилядните протести (ВИДЕО/СНИМКИ)

Румънското правителство прие указа за промени в Наказателния кодекс на 31 януари късно вечерта, без да е предвиден в дневния ред на заседанието. Според Джорде Пецу това е причината протестите да се разраснат.

Представителите на румънския кабинет реагират на протестите само неофициално в социалните мрежи. Решението си да подаде оставка министърът на бизнеса и търговията Флорин Жиану също е обявил в социалните мрежи, коментира румънският журналист.

Той допълни, че протестите продължават, като за неделя се планира най-масовият протест, на който се очаква да се съберат 300 -400 хиляди само в столицата Букурещ.

Как управляващите в Румъния превърнаха неправдата в закон

В резултат на проестите е възможно правителството да отмени указа или да подаде оставка, прогнозира Пецу.

Съгласно приетите от румънското правителство промени злоупотребата с власт, ще се наказва със затвор само, ако причинените щети надхвърлят 44 000 евро.

Указът трябва да влезе в сила на 10 февруари. За 14 февруари е насрочено делото срещу лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, по обвинения за злоупотреба с власт. Ако указът вече работи, обвиненията срещу него ще отпаднат.