Румъния прие ключов закон за референдум за импийчмънт
Румъния прие ключов закон за референдум за импийчмънт / снимка: Reuters, архив

Временният президент на Румъния Крин Антонеску обяви, че е дал зелена светлина на референдума за импийчмънт на отстранения от длъжност държавен глава Траян Бъсеску.

„Реших да одобря този закон. Вярвам, че това ще сложи край на този злободневен въпрос”, заяви той, след като Европейската комисия настоя, че бъдещият референдум би трябвало да има активност от поне 50%.

През изминалата седмица Конституционният съд в Букурещ се изказа, че референдумът по въпроса дали Бъсеску би трябвало да бъде подложен на импийчмънт би могъл да бъде валиден, ако в него вземат участие поне половината избиратели в страната. Но коалицията на лявоцентристкия Социал-либерален съюз (СЛС) досега отказваше да се ангажира с изискването, съобщи БГНЕС.

Преди броени дни Европейската комисия призова балканската страна да се придържа към решенията на Конституционния съд по въпроса за референдума.

САЩ също изразиха тревога. В петък говорителката на държавния департамент Виктория Нъланд апелира към Букурещ процедурите по импийчмънта да бъдат „напълно честни и прозрачни, с уважение към върховенството на закона и демократичните идеали”.