Румъния обвинява Би Би Си във фабрикуване на кадрите от Хайд парк
Румъния обвинява Би Би Си във фабрикуване на кадрите от Хайд парк / netinfo

Румънското посолство в Лондон обвини Би Би Си, че репортажът за имигрантите, които живеят в палатков лагер в „Хайд парк” е “нагласен”. Това пише на страниците си британският вестник “Таймс”.

Радута Матаче, действащият румънски посланик в британската столица, поиска да се срещне с Марк Томпсън, генералният директор на Би Би Си, защото е убедена, че репортерите от Newsnight са си измислили част или цялата история за „Хайд парк”.

Би Би Си отрече да има какъвто и да е елемент на изфабрикуване в репортажа, излъчен този понеделник и отхвърли обвиненията на посланика. Според нея продуцентите на предаването са помолили румънски гражданин да се включи в снимките, като донесе своя собствена палатка и я разпъне в парка. От ръководството на парка също изразиха съмнения относно излъчените кадри и заявиха, че гледат много скептично на идеята за палатков лагер в „Хайд парк”, особено с размерите, които бяха показани от Newsnight.

Госпожа Матаче обясни още, че някои от румънците, които са участвали в снимките са се свързали с нея. Същевременно снощи от Би Би Си признаха, че са платили на 23-годишния Даниел, румънецът който беше един от главните герои в репортажа, за да се включи в него. Освен това заявиха, че момчето не спи в лагера, след като снимките са приключили. Според запознат източник, Даниел е наел стая в хотел ден преди началото на снимките.