Румъния готова да приеме 24 ракети на американската ПРО
Румъния готова да приеме 24 ракети на американската ПРО / cнимка: Reuters, архив

Румъния може да приеме три батареи прехващачи в рамките на противоракетния щит, което означава 24 ракети тип SM-3, а радарът за тях няма да бъде разположен на територията на Румъния, заяви зам.-държавният секретар на САЩ за контрола над въоръженията и международната сигурност Елън Таушър в интервю, цитирано от информационния сайт Зиаре. Таушер пристигна в началото на този месец в Румъния, за да направи официално предложение на страната за разполагането на наземни прехващачи в рамките на американската система за противоракетна отбрана.

Румънският президент Траян Бъсеску обяви на 4 февруари, че Върховният съвет за национална отбрана Румъния е одобрил участието на страната в антиракетната система в отговор на поканата на американския президент Барак Обама. Елементите трябва да бъдат разположени на територията на страната през 2015 г. във втората фаза от проекта.

"Ще обсъдим какво точно предполага разполагането в Румъния на прехващачи, но аз мисля, че може да става дума за три батареи, тоест 24 ракети SM-3, но този аспект в момента е отворен за преговори", заяви Таушър.

Фиксиран радар няма да бъде разполаган нито в Румъния, нито в Чехия, заяви още американският заместник-държавен секретар. Тя посочи, че новият проект на противоракетния щит предвижда един радар, но много по-малък, като намекна, че може да става въпрос за мобилен радар, пише БТА.

Таушър заяви още, че Русия е знаела за  намеренията на САЩ за разполагане на ракети в Румъния и е била информирана редовно за американския подход и за четирите етапа в графика за разполагане на елементите от противоракетния щит.