Румъния екстрадира в САЩ двама заподозрени терористи
Румъния екстрадира в САЩ двама заподозрени терористи / netinfo

Румъния екстрадира в Съединените щати двама заподозрени терористи. САЩ искат от Испания да им предаде техен съучастник, който действал и в България, съобщи американски прокурор, цитиран от Асошиейтед прес.

Палестинецът Тарек Муса ал Гази и чилиецът Луис Фелипе Морено Годой пристигнали в Ню Йорк вчера. Те ще бъдат съдени по обвинения в заговор за продажба на оръжия за милиони долари на терористична организация, която искала да убие американци в Колумбия. Това е първият случай, когато Румъния екстрадира лица в Съединените щати, за да бъдат съдени по обвинения в тероризъм, отбеляза прокурор Майкъл Гарсия.

Обвиненията са предявени въз основа на телефонни разговори, имейли и срещи на живо между двамата и сирийския оръжеен търговец Монзер ал Касар между февруари 2006 и май тази година. Съединените щати са поискали и екстрадицията на Касар, който се намира в Испания.

В обвинителния акт се отбелязва, че от началото на 70-те години оръжейният търговец е доставил оръжия и военно оборудване на групировки в страни като Никарагуа, Бразилия, Кипър, Босна, Хърватия, Сомалия, Иран и Ирак. Сред тях са известни терористични организации като Народния фронт за освобождение на Палестина.

За да осъществява продажбите, Монзер ал Касар изградил международна мрежа от съучастници, фиктивни компании и банкови сметки в различни страни, сред които България, Румъния, Полша, Испания, Великобритания, Сирия, Ливан и Ирак.

Касар, Гази и Морено Годой бяха арестувани на 7 юни тази година, след като се опитали да продадат оръжия на американски агенти под прикритие, които се представили за хора на крайнолявата партизанска групировка Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК). Сириецът бе задържан в Мадрид, а палестинецът и чилиецът - в Букурещ.