/ / iStock/Getty Images
Посланикът на Русия в Букурещ Валерий Кузмин бе повикан в румънското Министерство на външните работи, след като руски дрон падна тази нощ в близост до румънско село, предаде агенция Аджерпрес.

Държавният секретар по стратегическите въпроси Юлиан Фота е предал на посланика решителния протест на румънските власти във връзка с новия инцидент, предизвикан от неконтролирано падане на дрон, използван при атака срещу украинска пристанищна инфраструктура на река Дунав.

Руски дронове са нарушили въздушното пространство на НАТО над Румъния при атаки срещу Украйна

Румънският официален представител е поискал решително от руската страна незабавно да спре атаките срещу украинската пристанищна инфраструктура, които застрашават националната сигурност на Румъния и сигурността на транспорта на зърно от Украйна през дунавските и черноморските пристанища.

Румънският държавен секретар е осъдил твърдо действията на руската страна за ескалация на ситуацията на сигурност в региона. Атаките на Руската федерация срещу украинската гражданска инфраструктура представляват военни престъпления, се посочва в прессъобщение на румънското МВнР.
София Георгиева/БТА