/ iStock/Getty Images
Националният борд по туризъм /НБТ/ и Българската туристическа камара /БТК/ сигнализираха българските власти във връзка с проблем с недопускането на сезонни работници от Молдова до България на румънските гранични пунктове. Това съобщиха от НБТ.

Писма са изпратени до вицепремиера и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, до министъра на туризма Стела Балтова, министъра на външните работи Светлан Стоев и на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Служителите от три години разполагат с всички валидни документи, необходими за влизане в страната и разрешителни за работа от Агенцията по заетостта. Те работят в големите български курорти. Румънските власти не признават документите за сезонни работници до 90 дни.

От Националния борд по туризъм и Българската туристическа камара настояват българската държава да информира румънските власти, че според заповед на министъра на здравеопазването, сезонните работници с издадени документи от Агенцията по заетостта и документ за направен PCR тест в рамките на 72 часа, имат право да влизат на територията на България.
БТА