Румънец със симптоми на Ебола приет в болница
Румънец със симптоми на Ебола приет в болница / снимка: БГНЕС, архив

Румънец, който се завърнал от Нигерия със симптоми на Ебола, беше поставен под карантина в болница за инфекциозни болести в Букурещ, съобщи болничен източник.

51-годишният мъж, който се върнал от Нигерия на 25 юли, пристигнал сутринта в болницата в Плоещ заради треска, кървава диария и обезводняване, съобщи директорът на лечебното заведение Александру Балой.

Той уточни, че пациентът е бил преместен незабавно в главната болница за инфекциозни болести в Букурещ „Матей Балс”, която беше определена от румънското здравно министерство да поеме евентуалните случаи със съмнения за Ебола.

Балой подчерта, че симптомите на заболяването можели да бъдат свързани и с други болести, сред които малария и тифоидна треска. Нигерия е четвъртата най-засегната страна от епидемията от Ебола с 13 потвърдени, вероятни или подозрителни случаи, от които два с фатален край, сочат последните данни на Световната здравна организация, съобщава БГНЕС.

Епидемията отне живота на близо 1000 души от началото на годината от общо 1800 потвърдени, вероятни или подозрителни случая. Сиера Леоне, Либерия и Гвинея са най-пострадалите страни.