Румънците решават дали Бъсеску да остане на президентския пост
Румънците решават дали Бъсеску да остане на президентския пост / netinfo

Румънците започнаха да гласуват днес на референдума, на който се очаква да подкрепят оставането на власт на президента реформатор Траян Бъсеску, съобщава Ройтерс.

Социологическите анкети показаха, че две трети от румънските избиратели смятат да гласуват с "не" на предложението на парламента за отстраняване от власт на бившия морски капитан, когото смятат за символ на стремежите на страната да се освободи от лошия си имидж, допълва агенцията.

"Надявам се той да спечели. Уморих се да живея в страна, ръководена от крадци. Само Бъсеску може да помогне да се отървем от тях", казва 66-годишна бивша учителка пред една от избирателните секции в центъра на Букурещ.

Секциите отвориха врати в 8.00 ч. Резултатите от първите екзит полс се очакват веднага след приключване на гласуването в 20.00 ч.

В закона не е предвиден праг на участие в референдума, за да е валиден. Очаква се около половината от 18-те милиона румънци с право на глас да го упражнят.

Парламентът замрази функциите на президента миналия месец и свика днешния референдум с аргумента, че той е превишил правомощията си. Опонентите му, които защитават интересите на мрежа от корумпирани политици, свързани с бившите комунистически власти и с новия бизнес елит, обвиниха Бъсеску, че е използвал тайните служби за подслушване на опозиционни политици, припомня Ройтерс.

В Румъния корупцията има мащабите на пандемия. Според дипломатически източници Европейската комисия ще предупреди в юнския си доклад, че страната рискува да понесе санкции, ако не се справи с корупцията.