Румяна Желева е кандидат за зам.-председател на ЕНП
Румяна Желева е кандидат за зам.-председател на ЕНП / снимка: Reuters

Министърът на външните работи Румяна Желева се кандидатира за заместник-председател на Европейската народна партия. Изборът ще бъде в четвъртък в Бон, където партията провежда конгрес.

Единствен кандидат за председател на ЕНП е досегашният - Вилфред Мартенс. Кандидатурата на Желева предизвика брожения в Европейската комисия, тъй като се появиха съмнения дали тя може да е едновременно и партиен функционер, и съвестен еврокомисар. Засега коментарите са, че еврокомисарите могат да заемат висши партийни постове, но това не може да пречи на рабоата им.

В работата на конгреса в Бон, Германия, участва и лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов. Той каза, че Желева е позната и популярна сред останалите членове на Европейската народна партия: "Очаквам г-н Мартенс да бъде преизбран, защото е уникален президент. Той лично се застъпи и за ГЕРБ, и за мен, и за предсрочното ни приемане в Европейската народна партия, лично дойде да ни помага. През февруари ще дойде в София да представи книгата си. Истински се надявам той да успее, както и генералният секретар Антонио Лопес, той пък беше първият човек, който дойде и застана зад нас в София".