/ Gulliver/Getty Images
Отстраненият от длъжност президент на футболната федерация на Испания Луис Рубиалес заяви, че ще продължи да се защитава, "за да докаже истината", след като висшият спортен съд на страната започна разследване на неговите действия по време на финала на Световното първенство по футбол за жени.

"Искам да изпратя послание до всички добри хора в нашата страна и извън границите ни, включително до онези жени, които наистина са били нападнати и които имат моята пълна подкрепа и разбиране: тук не става въпрос за пол, а за истина", заяви Рубиалес в изявление, публикувано от вестник "Ел Мундо".

Рубиалес, временно отстранен от поста си от ФИФА за 90 дни, след като целуна Джени Ермосо след победата на Испания на финала на Световното първенство по футбол за жени, е разследван от спортния съд на Испания (TAD), а висшият наказателен съд започна предварителна проверка на инцидента.

Скандалната целувка на Луис Рубиалес стигна и до ООН

Шефът на федерацията се извини за поведението си в Сидни, но повтори убеждението си, че целувката е била по взаимно съгласие - Ермосо твърди, че не е била такава и че се е почувствала като "жертва на нападение".

"На 20 август допуснах някои очевидни грешки, за които искрено, от сърце, съжалявам", каза Рубиалес в изявлението си.

"Научих, че независимо от това колко голяма е радостта и колко дълбока е емоцията, дори когато спечелиш Световната купа, от спортните ръководители трябва да се изисква образцово поведение, а моето не беше такова."

Рубиалес повтори, че целувката е била "взаимен и консенсусен акт" с "преливаща радост и от двете страни".

46-годишният мъж заяви, че вярва, че справедливостта ще възтържествува.

"Все още вярвам в независимостта на органите, в които този въпрос трябва да бъде решен, въпреки политическия натиск и бруталността на някои медии, продиктувана от интереси", добави Рубиалес. "Въпреки че информацията по този въпрос е подложена на многобройни манипулации, лъжи и цензура, истината има само един път и затова повтарям, вярвам, че справедливостта ще възтържествува."

Миналата седмица регионалните президенти на Испанската футболна федерация поискаха от Рубиалес да се оттегли от поста си, докато над 80 футболистки стачкуват в националния отбор.

По-рано стана ясно, че испанското правителство ще поиска от спортния съд да отстрани ръководителят на футболната федерация Луис Рубиалес от длъжност, докато се провежда разследванено. За това съобщи министърът на спорта Микел Исета.

"Националният спортен съвет ще поиска от съда временно да отстрани Луис Рубиалес от задълженията му, докато делото срещу него не бъде окончателно решено", каза на пресконференция Исета. 
БГНЕС