розов делфин
розов делфин / iStock
Рибар от Луизиана се натъкна на необикновена гледка. Докато се движил с лодка по река в югозападната част на американския щат, той забелязал двойка розови делфини.

"Забелязах нещо точно под водата и ми се стори доста необичайно. Спрях лодката и тогава изскочи този красив розов делфин“, споделя Турман Густин, който сподели срещата си с бозайниците във Фейсбук.

Делфинът се оказал един от няколкото, плуващи край него. "В района винаги има делфини, но тези ме изненадаха. Това със сигурност е най-доброто ми преживяване в дивата природа", разказва още Густин.




Розовият речен делфин живее в сладководни речни басейни в Южна Америка, според Световния фонд за дивата природа. Тези морски бозайници вероятно са били афали, които обикновено са сиви на цвят и често се срещат в Мексиканския залив. 

Според института „Син свят“ афалините с розов или бял цвят са рядкост и това е черта, наблюдавана сред тези, които имат албинизъм.

Възможно е един от двата розови бозайника да е бил известният делфин на южна Луизиана, Пинки, който е бил видян за първи път през 2007 г. в река Калкасийо в същия район, в който е бил Густин.

Ученият Грег Барш, който изучава цветовите вариации в генетиката, каза преди това на National Geographic, че Пинки вероятно е делфин албинос, предвид червеникавите му очи и кръвоносни съдове, което показва липса на пигмент.



 
CBS