Рози на Великден за патриарх Кирил от Медведев и Путин
Рози на Великден за патриарх Кирил от Медведев и Путин / снимкa: БГНЕС

Руският президент Дмитрий Медведев и руският премиер Владимир Путин подариха букети с червени и бели рози на руския патриарх Кирил по повод Възкресение Христово, предаде Франс прес.

       

Това стана на тържествената служба, отслужена от патриарха тази нощ по повод светлия християнски празник. На службата в московския катедрален храм "Христос Спасител" тази нощ Медведев беше със съпругата си Светлана, а Путин дойде сам.

       

Двамата използваха случая да похвалят патриарх Кирил за личните му усилия да обедини Руската православна църква, което допринася и за обединението на цялата руска държава.

           

По традиция в Русия на Великден се носят букети с бели и червени рози. Смята се, че бялото и червеното са цветовете, символизиращи православния Великден, Възкресението на Христос и победата на доброто над злото, отбелязва Франс прес.

       

За втори път Медведев и Путин присъстват заедно на литургията по повод Възкресение Христово. За първи път те бяха заедно през 2007 г. Тогава Путин обаче все още не беше посочил Медведев за свой приемник на президентския пост, припомня Франс прес.