Росен Плевнелиев се срещна с Бан Ки Мун
Росен Плевнелиев се срещна с Бан Ки Мун / снимка: БГНЕС, архив

Президентът Росен Плевнелиев се срещна вчера в Ню Йорк с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, съобщиха от прессекретариата на държавния глава (ПС-П). На срещата присъства и министърът на външните работи Кристиан Вигенин. Държавният глава е на работно посещение в Съединените щати за участие 68-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН.

Президентът уведоми Бан за ситуацията със сирийските бежанци у нас. България категорично осъжда използването на химическо оръжие срещу мирното население в Сирия, това е абсолютно неприемливо и виновните за това трябва да бъдат наказани, подчерта той.

Държавният глава информира генералния секретар на ООН, че нараства броят на сирийските граждани, които търсят закрила в България. Вече почти е изчерпан капацитетът за прием на бежанци и се търсят допълнителни възможности. В тази ситуация страната ни разчита и на съдействието на международната общност, подчерта държавният глава.

Бан Ки-мун определи случващото се в Сирия като трагедия. Хуманитарната криза е огромна, броят на бежанците достига пет милиона души, а на вътрешно разселените лица - два милиона души, подчерта Бан по време на разговора.

ООН ще работи заедно с Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) за поставяне под контрол и унищожаване на запасите от химическо оръжие в арабската държава. Бан Ки-мун изрази своята подкрепа за търсенето на политическо решение на сирийската криза. Предстои Изпълнителният съвет на ОЗХО да утвърди плана "Кери-Лавров", след което се очаква резолюция на Съвета за сигурност на ООН, предава БТА.

За пръв път след близо 30 години България ще поеме председателството време на срещата. на Комитета по права на човека и социални въпроси, стана още ясно по време на срещата. Бан Ки-мун за пореден път даде висока оценка на българите, които работят в системата на ООН, а държавният глава потвърди подкрепата на България за кандидатурата на Ирина Бокова за втори мандат като генерален директор на ЮНЕСКО.

В първия ден от работната си визита в САЩ президентът отбеляза със сънародници в Ню Йорк годишнината от обявяването на независимостта на България.

Пред българската общност Росен Плевнелиев припомни историческите събития пред 105 години и призова българите, където и да са, да помнят историята си и нейните уроци. Президентът информира сънародниците ни за работата по национална програма за развитие на страната ни до 2020, като отново постави акцент върху необходимостта от ускорено въвеждане на електронното управление в България. Президентът отново изрази надежда, че по този начин у нас успешно ще бъде въведено електронното гласуване, което е в интерес на сънародниците ни зад граница.

Българите в Ню Йорк поставиха и въпроса за отпадане на визите за български граждани за САЩ.

През втория ден от посещението си в САЩ днес президентът Росен Плевнелиев ще участва в откриването на срещата на високо равнище по изпълнението на Целите на хилядолетието за развитие и други международно съгласувани цели за развитие, касаещи хората с увреждания. Държавният глава има среща и с представители на водещите еврейски организации в САЩ.