Ромни и Обама: Да работим заедно за американския народ
Ромни и Обама: Да работим заедно за американския народ / снимка: Reuters
Ромни и Обама: "Да работим заедно за американския народ!"
58430
Ромни и Обама: "Да работим заедно за американския народ!"
  • Ромни и Обама: "Да работим заедно за американския народ!"

Президентът Барак Обама благодари на своите привърженици в претъпкана зала в Чикаго, след като стана ясен резултатът от президентските избори, в които той спечели втори мандат в Белия дом. Претендентът Мит Ромни пък веднага поздрави президента за неговата победа, като също се обърна към хилядите си поддръжници в Бостън. В своите речи и двамата политици подчертаха колко по-важни са приликите между демократическата и републиканската партии, както и единността на американския народ, отколкото разликите. Ромни призова за по-голяма близост между двете партии в бъдеще, а Обама обеща, че в идните седмици и месеци ще разговаря и с лидери от републиканската партия. Той изрази своя оптимизъм за бъдещето, възраждайки посланието от встъпително слово на Джон Кенеди през 1961 година, а именно, че важното в Америка не е това, което държавата може да направи за хората, а какво всеки един човек сам може да направи.

В речта на Мит Ромни:

Току-що се обадих на президента Обама, за да го поздравя за победата му. Желая добро на всичките му поддръжници, но най-вече на президента, на Първата дама и дъщерите им. Живеем във времена, изпълнени с предизвикателства за Америка, и се моля на Бог президентът успешно да управлява нашата нация през тях. Искам да благодаря и на Ан, любовта на моя живот. Тя щеше да е великолепна Първа дама. Тя е била именно Първа дама за нашето семейство, както и за всичките хора, които е докоснала със своята милост, съчувствие и грижа. Благодаря на синовете ми за неуморните им усилия за кампанията ми. Аз не мисля, че нашата партия някога е полагала толкова големи усилия, каквито положихме през тази година. Благодаря на поддръжниците ми за вложените усилия за тази кампания, за финансите, както и за молитвите. Вие ни вдъхновихте, вие ни смирихте.

Както знаете, страната ни се намира в критичен период. В подобен период не можем да си позволим да спорим по дребни политически теми, нито да търсим дивиденти по партийна линия. Нашите лидери трябва да ни подадат ръка, за да обърнем внимание на нуждите на народа. Ние, като граждани, трябва да правим същото. Обръщаме се към учителите и професорите - надяваме се вие просто да не "преподавате" на нашите деца, а да ги вдъхновявате, да родите в тях страст към ученето и към откритието. Поглеждаме към поповете, равините и останалите духовни лидери - да утвърждават трайните принципи върху които е построено нашето общество: почтеността, благотворителността, честта и семейството. Обръщаме се към нашите родители, защото всичко зависи от това, което се случва у дома. Обръщаме се към работодателите и към създателите на работни места - разчитаме на вас да инвестирате, да наемате, да бъдете отговорни. Обръщаме се и към всички демократи, републиканци и към всичките нива на правителството и ги умоляваме винаги да слагат народа на първо място, преди политиката. Аз вярвам в Америка! Аз вярвам в американския народ!

Аз се кандидатирах за президент, защото съм загрижен за Америка. Тези избори приключиха, но принципите ни са трайни. Аз вярвам, че принципите, върху които е основана тази нация, са единственият правилен пътеводител към една възродена икономика, и към едно възобновено величие. Много се надявах да бях успял да изпълня вашите надежди, да поведа държавата в различна посока. Но нацията избра друг лидер. Затова аз и Ан се присъединяваме към вас, като искрено се молим за него и за тази велика нация. Благодаря ви и Бог да благослови Америка!

В речта на Барак Обама:

Независимо дали съм успял да спечеля гласа ви или не, аз съм ви изслушал и съм си взел поука. И вие сте ме направили един по-добър президент. Именно заради вашите житейски истории и вашите трудности, аз се завръщам в Белия дом по-решителен и по-вдъхновен отколкото преди, с поглед към нужните задачи и към бъдещето пред нас.

Тази вечер вие гласувахте за действие, а не за политиката. Вие ни избрахте, за да се съсредоточим върху вашите работни места, а не върху нашите. В идните месеци аз очаквам с оптимизъм моите разговори с лидери и от двете партии, за да се изправим пред предизвикателствата, с които само заедно можем да се справим.

Тези предизвикателства са: да намалим дефицита, да въведем реформи в данъчната система, имиграционните закони, да се освободим от зависимостта си към чуждия нефт. Предстои ни още много работа. Това не означава, че и вашата работа е свършила. Ролята на гражданите в нашата демокрация не привършва с вашия глас по време на избори. В Америка никога не е ставало въпрос за това, което може да бъде направено за нас, а за това, което ние самите можем да направим заедно.

Да извършим трудната, но нужна работа, която е да се управляваме ние самите. Това е принципът, върху който е основана Америка. Тази държава притежава повече богатства от всяка друга - но не това ни прави богати. Имаме и най-силните военни сили в историята, но не те ни правят мощни. Нашите университети и култура се уважават в целия свят, но не те привличат посетителите. Америка е изключителна държава благодарение на връзките между хората, които сплотяват най-разнообразната нация на тази земя, вярата, че съдбата ни е обща. Вярата, че тази държава функционира благодарение на това, че сме приели нашите задължения едни към други и към бъдещите поколения. Осъзнаването, че свободата, за която толкова много американци са се били и са умирали, идва с големи задължения, а не само с права. Сред тях са любовта, благотворителността, готовността, патриотизма - именно тези неща правят Америка велика.

Какъвто и да си, ти можеш да сполучиш в Америка. Аз вярвам, че ние можем заедно да се възползваме от това бъдеще, защото ние не сме толкова различни, колкото изглеждаме в политиката. Не сме толкова цинични, колкото твърдят коментаторите. Ние сме по-велики от цялостта на нашите отделни амбиции, затова сме много повече от един сбор от червени и сини щати. Ние сме и винаги ще бъдем Съединените американски щати. Затова, с вашата помощ и Божията воля, ние ще продължим напред в нашето пътешествие и ще напомним на света защо всъщност живеем в най-великата нация на тази земя. Благодаря ти, Америка! Бог да те благослови!

На трето място в изборите завърши бившият губернатор на щата Ню Мексико Гари Джонсън, представител на Либертарианската партия. Той спечели милион и сто хиляди гласа, или точно един процент от гласовете на американци. Още петима кандидати спечелиха малко повече от половин милион гласа помежду им.