Ромите във Франция не искат да се интегрират
Ромите във Франция не искат да се интегрират / снимка: БГНЕС, aрхив

Ромите във Франция не желаят да се интегрират, заяви министърът на вътрешните работи Манюел Валс, добавяйки в интервю за вестник "Фигаро", че решението със селища за интегриране дава само ограничени резултати.

Опитът с тези селища за интегриране обхваща само едно малцинство, защото за жалост обитателите им не желаят да се интегрират в нашата страна поради културни съображения или защото са в ръцете на престъпни мрежи, които се занимават с проституция и просия, каза министърът, който смята да продължи разформироването на ромските лагери.

Валс цитира данни, според които около 20 000 души, повечето от тях жени и деца от България и Румъния, незаконно живеят в над 400 лагера във Франция от които две трети са в областта Ил дьо Франс, пише БГНЕС.

Настанили се край бедняшки квартали, които и без друго страдат от кризата, те създават проблеми със съжителството, които понякога приемат тревожни форми, за което говорят пожарите, регистрирани миналата седмица, заяви той.

Три месеца след победата на левицата в президентските и парламентарните избори през май 2012 правителството организира среща по въпроса с ромите, за да се намерят решения на проблема с лагерите и да бъдат приобщени в професионален план.

През 2012 Франция експулсира 12 800 румънци и българи от общо рекордните близо 37 000 депортирани.