Ромите във Финландия се страхуват да не загубят децата си
Ромите във Финландия се страхуват да не загубят децата си / netinfo
Финландия вече прилага мерки срещу ромите, които просят заедно с децата си. Те са заплашени от екстрадиция заедно с децата им в родните им страни, освен това властите могат да изпратят децата им в приюти. Мерките, които са в сила от края на миналата година, са сред най-строгите в сравнение с останалите страни от ЕС.

Организации за защита на човешките права сега обвиняват финландските власти, че използват изнудване, което разделя семействата, вместо да им се оказва защита. В отговор финландското правителство заяви, че мерките се предприемат, именно за да се осигури защита на децата.

Според данни на финландското правителство във Финландия живеят около 10 000 роми, но вероятно броят им е много по-висок. Повечето от тях са пристигнали от България и Румъния след присъединяването на двете страни към Европейския съюз. По закон ромите не могат да бъдат депортирани, освен ако не извършат сериозно престъпление, а просията във Финландия не е незаконна, посочва Ройтерс. Министър на миграцията и европейските въпроси Астрид Торс упрекна Румъния, че трябва да поеме отговорността за интегриране на номадското ромско малцинство и да не допуска Европа да бъде залята от роми.

В Норвегия се подготвя закон за забрана на просията. За известен период работата бе спряна заради протести на групите за защита на човешките права, но законопроектът отново е на дневен ред заради непрекъснато пристигащите роми, предимно от Румъния.

Преди пет години Дания се опита да вкара ромските деца в специални класове и да отнеме социалните помощи на семействата, чиито деца не посещават училище. И двете мерки бяха обявени за незаконни и вече не се прилагат, посочва Ройтерс. В момента италианското правителство е остро критикувано заради плановете му за задържане на ромите, в това число и на децата в специални центрове, като част от програмата за борба с престъпността.