Ройтерс: Със закона за конфискацията България се стреми да спечели доверието на ЕС
Ройтерс: Със закона за конфискацията България се стреми да спечели доверието на ЕС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

България ще започне да конфискува незаконно придобито имущество, опитвайки се да се пребори с ширещата се престъпност и корупция и да направи впечатление на партньорите си от Европейския съюз, предаде Ройтерс, съобщавайки за приетия снощи закон.

Целта е да се води битка с усещането за безнаказаност у онези, които имат необходимите връзки, отбелязва агенцията. Най-бедната страна от ЕС трябва да покаже, че може да наложи строго спазване на законите, за да се отмени механизмът за наблюдение на Брюксел върху напредъка й в борбата с подкупите и престъпността и да убеди партньорите си, че е готова да се присъедини към Шенгенското пространство.

За гласувания вчера закон пише и европейското онлайн издание Euractiv.com, отбелязва БТА. Това е поредната стъпка в опитите на България да спечели доверието на ЕС към съдебната й система, която е под наблюдение заради опасения, свързани с организираната престъпност и корупцията. Още един знак за усилията на България да спечели доверието на Брюксел вероятно е и осъждането вчера на пет години затвор на двама видни престъпници - прословутите братя Галеви, известни като "собствениците на първия частен град в България" - Дупница, пише Euractiv.com.