/ ThinkStock/Getty Images
Общобългарският събор в Украйна не получава очакваната подкрепа от родните власти
Българската държава не подкрепя Общобългарския събор, който предстои на 16 и 17 септември край могилата на хан Кубрат в днешна Украйна. Това се заявява в декларация на Международния комитет, който организира събитието. Въпреки това съборът ще се състои. Организаторите подчертават, че зад инициативата не стоят политически интереси.

Общобългарският събор в село Мала Перешчепина в Украйна е насочен единствено към духовната и културната памет на българите, заяви Румен Спасов, председател на Международния инициативен комитет.

Гробът на Кубрат - обединително място за българите по целия свят

"Нашата инициатива и усилия нямат нито политически, нито националистически характер и подбуди. С почитта си към великия български хан Кубрат, чийто гроб се намира на украинска земя днес, и към делата на неговите петима синове - Баян, Котраг, Аспарух, Кубер и Алцек, подчертаваме културната символика и дълбоката историческа връзка на съвременните българи и украинци с много народи на съвременна Европа. Нашата инициатива среща пълно разбиране, одобрение и подкрепа от областното, районното и селското ръководство на Полтава, Нови Санжар и Мала Перешчепина. Засега не получаваме очакваната подкрепа от българските държавни власти", каза Спасов.

Организаторите уточниха, че Великобългарският събор е подкрепен от над 50 общини и от Държавната агенция за българите в чужбина. В събора ще се включат различни фолклорни групи, рок група "Епизод" и певицата Поли Паскова. Според нея е дошло време да се обединим и това е една от причините да участва в събора.

Лице на Общобългарския събор в Украйна е боксьорът и претендент за световната титла Кубрат Пулев. Междувременно родолюбци от цял свят продължават да правят дарения за доизграждане на Мемориалния комплекс на Кубрат в Полтава. Председателят на фондация "Въздигане" Ивелин Михайлов, подпомогнал и изграждането на паметника на Алцек в Италия, се ангажира до една година паметникът на Кубрат и синовете му да бъде изграден в Мемориалния комплекс в Полтава.