Роднини на убитите иракчани съдят Блекуотър
Роднини на убитите иракчани съдят Блекуотър / netinfo

Роднини на иракчаните, убити при инцидента с охранители от американската фирма "Блекуотър" в Багдад, дадоха под съд компанията с мотива, че тя е нарушила американски закони и че насърчава култура на беззаконие сред служителите си, предаде Асошиейтед прес.

"Блекуотър", охраняваща дипломатите на САЩ в Багдад, в момента е разследвана за убийството на 17 цивилни иракчани в центъра на Багдад на 16 септември.

В съдебния иск, подаден вчера в окръжния съд във Вашингтон, се казва, че от 2001 г. насам фирмата е получила над 1 милиард долара от американското правителство. В него се твърди още, че компанията е нарушила американски закони при инцидента.

"Блекуотър" превърна безразсъдството в печалба с цената на живота на невинни хора", заяви Винсънт Уорън, изпълнителен директор на Центъра за конституционни права, внесъл иска.

Говорителка на "Блекуотър" каза, че кампанията знае за процеса. Тъй като случаят в момента се разследва от ФБР, се въздържаме от коментар на подробности от него. Можем само да кажем, че фирмата ще се защитава енергично, добави тя.

Ищците по случая са един ранен, но оцелял при стрелбата човек и три семейства на загинали.

САЩ не са направили окончателни заключения по случая, макар че се водят няколко разследвания, а Конгресът започна проучване за ролята на частните охранителни фирми.

В доклад на иракското правителство се посочва, че виновните би трябвало да бъдат изправени пред иракски съд.

Иракски представители заявиха, че лицензът на "Блекуотър" е изтекъл на 2 юни 2006 г., така че служителите й нямат имунитет при съдебно преследване според иракските закони, създадени след падането на Саддам Хюсеин през 2003 г.

Държавният департамент на САЩ е регистрирал 56 инциденти със стрелба с участието на "Блекуотър" тази година. Всички те се били обект на подробно разследване, наредено от държавния секретар Кондолиза Райс.