Родителите на изчезналото дете се завърнаха на Острова
Родителите на изчезналото дете се завърнаха на Острова / снимки: BGNES

Родителите на изчезналата през май Мадлин Маккан – Кейт и Джери, се завърнаха във Великобритания, предадоха световните агенции.

Семейството, придружавано от двете си по-малки деца, двегодишни близнаци, пристигна в 12,15 ч местно време на летището в Ист Мидландс, в Централна Англия, и се отправи към дома си в село Ротли.

По-рано говорител на семейството заяви, че родителите на Мадлин се прибират у дома, за да подготвят защитата си срещу тежките обвинения, които са надвиснали над тях.

Португалската полиция подозира, че съпрузите Маккан са причинили неволно смъртта на детето си, а после са скрили трупа му. По силата на португалските закони заподозрени от чужда националност могат да напускат страната, ако уведомят за това полицията.

Роднини на семейство Маккан определиха твърденията на полицията като смешни и обвиниха португалските полицаи в некомпетентност. Майката на Мадлин заяви, че португалската полиция ги обвинява в престъплението, защото вече четири месеца не може за разреши мистерията около изчезването на детето и това е лоша реклама за нея.

"Португалската полиция няма необходимите средства, за да води това разследване и иска да го приключи набързо", заяви Кейт Маккан пред британското издание "Сънди мирър". Тя допълни, че португалската полиция не иска да се озове с неразгадано убийство на дете и че в Португалия няма закони срещу педофилите.

Кейт Маккан разказа, че на един от разпитите в полицията следователите й обещали условна присъда от две или три години затвор, ако признае, че е убила дъщеря си, че после е скрила трупа в чувал за един месец, а след това го е изхвърлила, като го е превозила с наета кола.

Британският министър на вътрешните работи Джаки Смит заяви, че Лондон е готов да съдейства на Лисабон за разрешаването на случая с изчезването на Мадлин.

Великобритания ще предостави на португалската полиция своите лаборатории и експерти за нуждите на разследването. Лаборатория в Бирмингам вече анализира следите от кръв, открити в стаята на семейство Маккан в португалския курорт Прая да лус, откъдето изчезна Мадлин. По-рано тази седмица именно резултатите от анализите на кръвните проби доведоха до изненадващия обрат в разследването, при който родителите на жертвата се оказаха обвиняеми.

Мадлин изчезна на 3 май от хотелска стая в Прая да лус, където родителите й я оставили сама с по-малките си брат и сестра.