/ iStock/Getty Images
Специалисти от Калифорнийския университет в Сан Диего са създали робот, наподобяващ калмар, за изследване на морските дълбини, пише сп. "Bioinspiration and Biomimetics".

Устройството може самостоятелно да плава и да се движи, създавайки струи вода. Роботът разполага със собствен източник на енергия и може да носи със себе си камера за подводни изследвания.

Това е първият по рода си робот, който може да генерира реактивни импулси за бързо придвижване по подобие на калмарите. Устройството постига тези импулси, променяйки формата на своето тяло, като по този начин повишава ефективността на плаването, обяснява Майкъл Толи, един от изобретателите му.
Роботът е направен предимно от акрилна смола с няколко твърди детайла, отпечатани с триизмерен принтер.

Меките роботи при подводни изследвания обикновено се използват за опазване на риби и корали. Те обаче са склонни да се движат бавно и изпитват затруднения при маневриране.

Търсейки решение на някои от тези проблеми, изследователите са почерпили вдъхновение от главоногите. Известно е, че калмарите са способни да развият максимална скорост сред водните безгръбначни благодарение на механизъм за реактивно движение.

За да оптимизират задвижващия робота механизъм, учените са провели поредица от експерименти. В резултат на това устройството е подобрило своята ефективност и способността си да маневрира и да се движи бързо. Според инженерите скоростта на робота е между 18 и 32 сантиметра в секунда (0,8 километра в час) и е много по-висока от тази на подобни устройства, изработени от меки материали.
БТА