Роаял предложи санкции срещу Иран заради кризата с британските военни
Роаял предложи санкции срещу Иран заради кризата с британските военни / netinfo

Един от фаворитите за предстоящите този месец президентски избори във Франция - социалистката Сеголен Роаял, предложи Европейският съюз да наложи санкции на Иран заради задържането на 15-имата британски моряци и морски пехотинци, предаде Асошиейтед прес.

Шокирана съм от случая, заяви Роаял, на която проучванията на общественото мнение отреждат второ място на насрочения за 22 април първи тур на изборите. Тя призова международната общност да заема много твърда позиция, за да издейства освобождаването на британците.

"Всички тези истории доказват, че съм права. Мисля, че днес никой не трябва да проявява слабост към тази държава", припомни социалистката твърдата си позиция към Иран, пише БТА.

Британското правителство се стреми да реши случая по дипломатически път и обсъди днес варианти за диалог с Иран, отбелязва Асошиейтед прес. Въпреки че кабинетът не е споменавал за евентуални санкции, някои представители на опозицията призоваха именно за такъв подход.

Роаял, която направи няколко гафа по външнополитически теми, се опитва да засили авторитета си в тази област. Днес тя повтори, че Иран не трябва да има право на никаква ядрена програма, дори за граждански цели.

Сегашното десноцентристко мнозинство във Франция не желае Техеран да се сдобие с ядрено оръжие, но смята, че той има право на атомна енергетика.