Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак с президента на Украйна Володимир Зеленски 
Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак с президента на Украйна Володимир Зеленски  / БТА
Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак ще призове световните лидери да "удвоят" военната подкрепа за Украйна.

В речта си на Мюнхенската конференция по сигурността Сунак ще заяви, че съюзниците трябва да предоставят на страната "усъвършенствани ресурси, отговарящи на стандартите на НАТО".

Основната тема на конференцията е опитът на съюзниците да преформулират аргументите си за защита на Украйна.

Тридневната среща за обсъждане на глобалната сигурност, която се провежда в Германия броени дни преди първата годишнина от руското нахлуване, ще бъде ключов тест за западната подкрепа за Киев, тъй като и двете страни във войната се подготвят за пролетни офанзиви.

Съюзниците на Украйна се опитват да демонстрират своята решителност, опитвайки се да убедят руското правителство, че няма да се откажат или да се предадат.
Повечето от участниците в конференцията - от държавни глави и министри до дипломати - са от Европа или САЩ, включително вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и близо 30 европейски правителствени ръководители. Не са поканени руски официални лица.

Преди конференцията министър-председателят на Обединеното кралство заяви, че срещата на върха е "възможност за мен да разговарям с нашите партньори и съюзници по света за усилията ни да увеличим подкрепата си за Украйна, за да може тя да победи руската агресия".

Говорейки от Даунинг стрийт, г-н Сунак заяви, че иска "да се увери, че другите страни следват нашия пример" в предоставянето на бойни танкове и обучението на войници и пилоти на самолети по натовски стандарт.

Очаква се в речта си в Германия той да заяви: "Когато Путин започна тази война, той заложи на това, че нашата решителност ще отслабне. Дори и сега той залага, че ще изгубим търпение и интерес. Но ние доказахме, че не е прав тогава, и ще докажем, че не е прав и сега".
БГНЕС