/ Guliver/Getty Images
Британският министър-председател Риши Сунак обяви създаването на 4 нови министерства, включително министерство на енергийната сигурност. Той започна пренареждане на членовете на своето правителство, малко след като отбеляза 100-ия си ден на поста, съобщава Евронюз.

Очаква се лидерът на консерваторите Сунак да предприеме стъпки към обещанието си да стимулира икономиката и да обърне съдбата на партията си преди изборите, които вероятно ще се проведат през следващата година.

Моментът на тази рокада изненада някои от членовете на партията му, но след като уволни председателя на партията си заради данъчните му дела и след като продължава разследването на обвиненията в тормоз срещу вицепремиера Доминик Рааб, няколко депутати заявиха, че премиерът Сунак може би се възползва от шанса да сложи отпечатък върху правителството си.

Медиите в Обединеното кралство съобщават, че Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия (BEIS) и Министерството на цифровите технологии, културата, медиите и спорта (DCMS) ще бъдат разделени. Според един от източниците Сунак планира да слее бизнес звеното на BEIS с министерството на търговията и да създаде ново звено за наука и цифрови технологии, като обедини цифровото звено на DCMS с частта за наука и иновации на BEIS.

Очаква се министър-председателят да посочи и новия председател на партията - позиция, която става все по-важна преди следващите национални избори, очаквани през 2024 г., след като Надим Захауи беше уволнен заради данъчните си дела. Съобщава се, че депутатът от Лондон и бивш министър Грег Хендс ще получи тази длъжност.

Откакто влезе на „Даунинг стрийт“ през октомври, Сунак е подложен на натиск да утвърди авторитета си не само в правителството, но и над партията си, която миналата година свали двама премиери заради скандали и икономически хаос. Досега той не е успял да намали внушителната преднина в проучванията на общественото мнение на опозиционната Лейбъристка партия, която все повече се представя за следващото правителство на Великобритания.

През януари Сунак обеща да се заеме с най-сериозните проблеми на Великобритания - от намаляване на инфлацията до ограничаване на нелегалната миграция, с което искаше да убеди депутатите си, че може да ги поведе към следващите избори. 
БГНЕС