/ iStock/Getty Images
Два дни преди посещението на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в Анкара, Саудитска Арабия отмени забраната нейни граждани да пътуват до Турция и още три държави, наложена в условията на коронавирус. Облекчението ще важи още за Етиопия, Виетнам и Индия, съобщи АФП. В началото на пандемията Саудитска Арабия наложи забрана за пътувания в чужбина и към миналия месец 16 държави, включително Турция, все още бяха забранени за саудитски граждани.

"Беше взето решение да се отмени забраната на преките или непреки пътувания на граждани до Етиопия, Турция, Виетнам и Индия", цитира официалната Саудитска агенция по печата съобщение на служител на вътрешното министерство.

Решението е взето "въз основа на проследяването на епидемиологичната ситуация по отношение на пандемията от коронавирус", казва служителят.

Саудитските власти също така облекчават ограниченията в домашни условия, свързани с коронавируса, като миналата седмица обявиха, че вече няма да се изискват маски в повечето затворени помещения.

Решението идва два дни преди престолонаследникът принц Мохамед бин Салман да посети Турция, което наблюдатели приемат като още един знак на затопляне на отношенията между двете държави, достигнали до критична точка с жестокото убийство на журналиста Джамал Хашоги през 2018 г. в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

През април турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с принц Мохамед като двамата засвидетелстваха топли отношения и се прегърнаха.

През май националният превозвач Saudia възобнови полетите до Турция, въпреки че гражданите все още не можеха да пътуват до там.

Турция е любимо място за почивка на много саудитски семейства. Посещенията в Саудитска Арабия за хадж пък са сред основните поводи за пътуванията на турците до страната.

Очаква се принц Мохамед да пристигне в Турция в сряда след спирки в Египет и Йордания. 
БГНЕС