/ ThinkStock/Getty Images
Снежнобял пингвин изненада екип на чилийските военноморски сили в антарктическата им база, предаде АФП.

Учени откриха неизвестни досега колонии от императорски пингвини в Антарктида

В съоръжението "Габриел Гонсалес Видела" работят 14 учени, заобиколени от колония от хиляди птици с научното име Pygoscelis papua, които се разпознават по бялото оперение по корема и над очите, черното на гърба и оранжев клюн.

 
Екземплярът, с който се сблъсква екипът, обаче е напълно различен от останалите, разказва пред АФП Уго Арос, който е на 33-години. Той е сержант и готвач в научната станция. Мъжът документира откритието.

"Този пингвин е страдал от левцизъм - генетична особеност, причинена от рецесивен ген, който придава бял цвят на оперението на засегнатите животни, но очите запазват нормалния си цвят за разлика от албиносите, при който те са червени, обяснява Диего Мохика.

Морският биолог от фондация "Малпело" придружава антарктическата мисия на колумбийските военноморски сили на борда на научния кораб "Симон Боливар". Мохика обясни пред АФП, че левцизмът "е продукт на рецесивен ген, който по някакъв начин изглежда наследствен" и води до появата на "един индивид в колония от хиляди пингвини".

На снимките, заснети в началото на януари от научния екип, се вижда как птицата с бледочервеникав клюн и белезникаво оперение се разхожда по скалите сред двуцветната си колония, която изглежда не я е отхвърлила.

"Всички бяхме изумени от тази среща и направихме много снимки за спомен", казва сержант Арос, който е и любител фотограф.

Популацията на субантарктически пингвини, наброяваща около 800 000 екземпляра, се счита за стабилна от Международния съюз за опазване на природата. Въпреки това учените смятат, че човешката дейност може да повлияе на здравето им.

През 2022 г. откриването на колония от този вид пингвини в района на Антарктида, по-близък до Южния полюс, разтревожи природозащитните организации за възможното въздействие на климатичните промени върху навиците им, припомня АФП.

Откриха 2 000 мъртви пингвина на уругвайския бряг

Субантарктическите пингвини, които не са най-големите от своя вид, могат да достигнат височина от 90 см, но се смятат за най-бързите плувци.
Теодора Славянова, БТА