Решението за ареста на суданския президент – историческо
Решението за ареста на суданския президент – историческо / БГНЕС

Като "знаменателен ден за каузата на Дарфур" окачестви Ричард Дикър от "Хюман райтс уоч" решението на Международния наказателен съд (МНС) да издаде разпореждане за арестуването на суданския президент Омар ал Башир.

 

На пресконференция в централата на ООН в Ню Йорк по повод решението на базираната в Хага международна институция, той подчерта още, че този акт дава нов тласък на възстановяването на справедливостта за най-страшните престъпления, извършвани в света под прикритието на закона.

 

"Башир сега е заклеймен и той трябва да отговори пред съда за ужасяващите престъпления, които е извършил." Президентът на Судан бе обвинен официално в пет престъпления срещу човечеството и в две военни престъпления от МНС и стана първият действащ президент, за когото съдът издава заповед за арест. Суданските власти са длъжни да изпълнят заповедта за арест, заяви главният прокурор към съда Луис Морено-Окампо.

 

Съединените щати заявиха, че е необходимо хората, отговорни за зверства, да бъдат изправени пред правосъдието и призоваха страните в конфликта в Дарфур към сдържаност. Всякакви атаки срещу цивилни и чуждестранни интереси в Судан трябва да бъдат избягвани и няма да бъдат толерирани, предупреди говорителят на Държавния департамент Робърт Уд.

 

Властите в Судан отхвърлиха напълно решението на МНС. Судан не е член на този съд и юрисдикцията му не се разпростира върху страната, заяви суданският министърът на външните работи Али Карти.