Рен: Сърбия да сътрудничи напълно на Трибунала в Хага
Рен: Сърбия да сътрудничи напълно на Трибунала в Хага / netinfo

Еврокомисарят по разширяването Оли Рен обяви, че е важно процесът на асоцииране на Сърбия с Европейския съюз да продължи, но за това страната трябва да сътрудничи напълно на Трибунала в Хага.

ЕС е готов да поднови преговорите с Белград възможно най-скоро, щом Сърбия сметне, че може цялостно да работи с Трибунала за военни престъпления, каза Рен пред финландската телевизия.

“От наша страна, ние сме готови да започнем преговорите отново дори в деня, когато Белград постигне това сътрудничество и Ратко Младич бъде арестуван и изправен пред съда в Хага, за да отговаря за това, което е направил”, подчерта Оли Рен.

Очаква се днес главният прокурор Карла дел Понте да изготви и предаде на Рен доклад, в който да посочи какви усилия полага Сърбия, за да залови Младич. При положение, че този доклад е негативен, това би означавало още по-силно замразяване на преговорите. Но еврокомисарят посочи, че решението няма да бъде взето незабавно.

“Днес няма да се очакват решения. Топката наистина е в полето на Сърбия и ключовият въпрос е дали тя ще приложи плановете, които прави. Сърбия е ключова държава за развитието на мира и стабилността в Западните Балкани и е много важно за ЕС да продължи процеса на асоцииране с нея”, подчерта Оли Рен