Рен призова законодателите да запретнат ръкави
Рен призова законодателите да запретнат ръкави / netinfo

Румъния и България са осъществили напредък в ключовите сфери на съдебната реформа, но трябва да бъдем сигурни, че промените са трайни. Това заяви еврокомисарят по разширяването Оли Рен във видеозапис на срещата на високо равнище в Атина на правителствените ръководители на Гърция и България, както и представители на Румъния.

В българската делегация са премиерът Станишев, министрите Меглена Кунева, Пламен Орешарски, Асен Гагаузов.

Оли Рен изтъкна, че България и Румъния са устойчиви партньори, с голям икономически потенциал. Румъния е постигнала напредък и България е по същия път, но за да разрешат проблемите, подчерта той, българските законодатели трябва да запретнат ръкави и да пропуснат ваканцията си, за да извършат необходимите промени – за да бъдем убедени, че и двете страни, когато се присъединят, ще имат функционираща съдебна система, обясни комисарят по разширяването.

Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева увери, че България е готова да продължи започнатите реформи. Кунева уточни, че ние напълно разбираме, че подобряването на ситуацията, особено в сферата на съдебната реформа и вътрешните работи, е повод за загриженост за нашите партньори в ЕС и че ние в най-голяма степен имаме интерес това да се случи.