Религията не бива да бъде пречка за членство в ЕС
Религията не бива да бъде пречка за членство в ЕС / netinfo

Мнозинството от гражданите на пет европейски страни смятат, че религията не трябва да бъде пречка за членство в Европейския съюз, съобщава в. "Файненшъл таймс", цитирайки социологическо проучване на "Харис интерактив". Между 30 ноември и 15 декември са анкетирани 12 500 души от Великобритания, Франция, Испания, Германия и Италия, както и от САЩ, предаде Франс прес.

Макар мнозинството от анкетираните европейци да твърдят, че религията не трябва да бъде препятствие пред пълноправното членство в ЕС, 35 процента от французите и германците заявяват, че ЕС е преди всичко "християнски клуб".

Над две трети от участниците в допитването /69 процента/ не виждат нищо нередно техните деца да се оженят за лица, изповядващи друга религия. Що се отнася до носенето на забрадка, 59 на сто от американците подкрепят правото на жените мюсюлманки да я носят на обществени места - доста повече от британците /23 на сто/ или французите /13 процента/.

Контрастът между американци и европейци личи и в отговора на въпроса дали са религиозни - 32 на сто от французите казват, че са атеисти, срещу 4 на сто при американците. 77 процента от гражданите на САЩ смятат, че децата трябва да имат право да носят религиозни символи или облекло в училище, срещу 10 на сто във Франция.

Двете страни обаче са единодушни за религиозното обучение в училищата - 72 процента от французите и 59 на сто от американците са против.