дъжд
дъжд / ThinkStock/Getty Images
Рекордните валежи, като от урагана Харви, вече са три пъти по-вероятни заради глобалното затопляне, съобщи Асошиейтед прес.

Макар и учените да казват, че ураганът Харви не е предизвикан от климатични промени, дължащи се на човешка дейност, два научни екипа установиха, че по-топлият и влажен свят увеличава три пъти вероятността ураган да наводни Хюстън. Други изследвания също установиха, че климатичните промени са фактор за рекордните валежи на Харви.

Климатолог: Вероятно предстоящата зима ще е по-мека

Когато ураганът Харви наводни Тексас, учените подозираха, че глобалното затопляне е засилило бурята, но досега не разполагаха с данни в подкрепа.

В едното изследване международен екип учени сравни валежите от урагана Харви с исторически данни и установи, че подобно количество може да се очаква веднъж на 9000 години. След това учените използваха симулации, които показаха различни нива на климатични промени. Ефектът от глобалното затопляне се е проявил в сравнението с историческите данни.

Времето през декември - ще има ли сняг за Коледа и каква зима ни чака

В другото изследване учените от лабораторията "Лорънс Бъркли" са използвали компютърни симулации, за да анализират валежите от урагана Харви за една седмица и са изчислили, че глобалното затопляне ги е увеличило с почти 20 процента.

Глобалното затопляне е засилило също валежите от ураганите Ирма и Мария.
БТА