/ ThinkStock/Getty Images
Извънредно обилните снеговалежи, които падат в Санкт Петербург от началото на годината, накараха руските власти да заявят днес, че правят всичко възможно за облекчаване на последиците, които могат да са трагични. Млад мъж почина, след като беше ударен от паднало от покрив парче лед, предаде Франс прес.
 

 "Обстановката е сложна. Всеки ден вали сняг. Сред жителите има напрежение и ние го виждаме, но работим, правим всичко по силите си", каза пред журналисти Сергей Шарлаев от градската администрация.
 
Вторият по население град в Русия е осеян с огромни преспи, тротоарите са напълно заледени, а движението - пеша или с автомобил - е същинско изпитание. Според местните метеорологични служби падналият през януари сняг е бил двойно повече от обичайното.

200 души бяха блокирани от лошото време на магистрала в Италия (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Вчера в самия център на Санкт Петербург загина 23-годишен мъж, ударен от паднал от покрив леден къс.

"Градът се е превърнал в голяма пряспа", каза за АФП 43-годишна Елена Антонова. Подобно на хиляди свои съграждани, тя всеки ден взема лопатата, за да "изрови" колата си, затънала в навалелия през нощта сняг.

Студ и сняг ще сковат част от Европа следващите дни
 
"Да стигна до работа ми отнема близо два часа вместо обичайните 40 минути. По пътищата е хаос", казва тя.
 
"От страх да не падна не съм излизала от къщи от две седмици, тротоарите са заледени и не ги почистват", сподели 78-годишната Марина Шибалова.

Ледена епоха в САЩ (СНИМКИ)
 
По официални данни за разчистването на снега в Санкт Петербург работят над 7000 снегорини и друга техника.
БТА