Париж
Париж / iStock/Getty Images
Във Франция бяха измерени рекордно високи температури за месец юни от 41,9 градуса, каза говорителка на държавната метеорологична служба "Метео франс", цитирана от ДПА.

Температурният рекорд бе регистриран вчера в селището Сен Жулиен дьо Пейрола в долината на Рона. Предишният национален рекорд за юни беше 41,5 градуса, измерен южния департамент Од през 2003 г.

Жегите във Франция достигнаха червен код за опасност

Абсолютният температурен рекорд за Франция е 44,1 градуса, измерен в Южна Франция, по време на смъртоносната гореща вълна през август 2003 година. "Метео франс" предупреди, че температурите в региона може да достигнат между 42 и 45 градуса утре.

Властите в Париж забраниха в сряда движението на стари и по-малко икономични коли в обхвата на второ околовръстно шосе А86, което включва Париж и 79 града около него, съобщи градският съвет, цитиран от Ройтерс. Това се прави, за да се намали замърсяването на въздуха в горещините.

Рекордна жега в Европа през следващите дни

Френските власти наложиха вчера също ограничения върху използването на вода, след като големи райони от Западна Европа бяха обхванати от екстремни горещини.
БТА