/ iStock/Getty Images
Повече от 22 милиона американци вече са гласували на изборите - рекордно голям брой, който се дължи на ентусиазма на демократите и на пандемията, променила начина, по който гласува страната, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп и Байдън в задочен телевизионен дуел

Дадени до петък вечер 22,2 милиона гласа представляват 16 процента от гласовете, дадени на президентските избори през 2016 г., а осем щата още не съобщават обобщените си данни, тъй като избирателите там имат още две седмици за гласуване.

Много активното гласуване на американците дава основание на експерти да прогнозират, че тази година може да гласуват 150 милиона души и избирателната активност да бъде най-високата на президентски избори от 1908 г.

Тръмп нападна Туитър и Фейсбук, блокирали компромати за Байдън

Засега по данни на Асошиейтед прес много по-активно гласуват демократите, отколкото републиканците - в 42 щата съотношението е 2 към 1. Това обаче не значи, че демократите ще поведат в гласуването, когато се броят гласовете.

Очаква се, че републиканците ще гласуват масово в деня на изборите и ситуацията може много динамично да се промени, отбелязва АП.  
БТА