Рекорден брой кандидати в битка за Нобеловата награда за мир
Рекорден брой кандидати в битка за Нобеловата награда за мир / снимка: БГНЕС

Рекорден брой кандидати - 237, са издигнати тази година за Нобеловата награда за мир, съобщи норвежкият Нобелов институт, цитиран от Франс прес. Сред номинираните са неколцина китайски дисиденти, руската неправителствена организация "Мемориал", Международната космическа станция и основателите на интернет.

"Кандидатурите са общо 237, включително 38 организации. Най-големият брой, който сме имали някога", заяви за АФП директорът на Нобеловия институт Гейр Лундестад, цитиран от БТА.

Предишният рекорд бе поставен през 2009 г. с 205 кандидати. За всеобщо учудване с наградата бе удостоен президентът на САЩ Барак Обама.

Списъкът на кандидатите по принцип е строго пазена тайна, но всяка година изтичат имена - благодарение на медиите или на онези, които лансират свой претендент за отличието. Тази година той включва редица китайски дисиденти, сред които е интелектуалецът Лю Сяобо, неотдавна осъден на 11 години затвор за подривна дейност като съавтор на "Харта 08", съдържаща призив за демократични промени в Китай.

Руската правозащитна организация "Мемориал" и Светлана Ганушкина от ръководството й са номинирани за усилията им в защита на човешките права в Русия.

В списъка личат също имената на тримата основатели на интернет - Лари Робъртс и Винт Сърф от САЩ и на британеца Тим Бърнърс-Лий, чиято дейност е подпомогнала създаването на социални мрежи като Туитър, изиграли голяма роля по време на неотдавнашните демонстрации на опозицията в Иран.

Предложения имат право да правят хиляди хора - парламентаристи и министри, бивши лауреати, членове на различни международни институции, някои университетски професори и самият Нобелов комитет.

Името или имената на тазгодишните лауреати ще бъдат оповестени през октомври.