Рекорден брой хора в САЩ са се заразили със западнонилска треска
Рекорден брой хора в САЩ са се заразили със западнонилска треска / снимка: БГНЕС, архив

Рекорден брой хора в Съединените щати са се заразили със западнонилска треска тази година, предаде Франс прес, като се позова на санитарните власти.

Той е достигнал 1188 души до третата седмица на август. Половината от случаите са били регистрирани в щата Тексас, следван от Мисисипи, Луизиана, Южна Дакота и Оклахома. 41 души са починали от западнонилска треска в САЩ от началото на годината. Близо половината от смъртните случаи - 19 - са били регистрирани отново в Тексас.

Особено тежко в момента е положението в град Далас и неговите околности, където властите разпръскват пестициди, за да унищожат комарите, пренасящи вируса. Възможно е рекордният брой случаи в Съединените щати тази година да се дължи на метеорологичните условия - изключително мека зима, ранна пролет и топло лято

За сравнение, през миналата година с вируса в САЩ са се заразили 712 души, като 43 от тях са починали.

Западнонилската треска, която е открита за първи път през 1937 г. в Уганда, предизвиква три основни реакции сред хората, предава БТА. Огромната част от заразените - около 80 процента - нямат никакви симптоми, по-малка част имат симптоми, приличащи на тези при грип, но в малък брой случаи се стига до усложнения като менингит и енцефалит и тогава болестта може да е смъртоносна.

Няма някакво специално лечение за западнонилската треска.