Река Темза преля близо до Лондон
Река Темза преля близо до Лондон / БГНЕС

Река Темза излезе от коритото си, след като водите й достигнаха най-високото си ниво от години, заливайки крайбрежни населени места на запад от Лондон, предаде Асошиейтед прес.

Жители и войници натрупаха чували с пясък, за да защитят имотите от поредната вълна от наводнения, връхлетели напоследък Великобритания, пише БТА. Дигите обаче не успяха да предотвратят преливането на реката, която заля редица райони, включително центъра на село Дачът.

Властите издадоха предупреждения за опасност от сериозни наводнения по протежението на Темза на изток от Уиндзор.

Река Темза преля близо до Лондон
netinfo

Водещите британски политици побързаха да посетят засегнатите от наводненията райони в Югозападна Англия, опитвайки се да смекчат критиките срещу правителството заради начина, по който се справя с кризисната ситуация, съобщи Ройтерс.

Премиерът Дейвид Камерън се върна в района само 4 дни след първата си визита, като посети графство Дорсет, а вицепремиерът Ник Клег бе в тежко засегнатото графство Съмърсет. Тези части на Великобритания пострадаха от най-поройните дъждове, изсипвали се през януари, откакто се води метеорологична статистика на Острова. Около 5000 жилища са наводнени, като някои от тях са под вода повече от месец.

Сред местните жители расте гневът от мудните действия на властите в отговор на бедствието и от липсата на средства, което попречи на предотвратяването му. Критиките се насочват ту към Агенцията по околната среда, ту към правителството. Говорител на премиера каза, че проблемът отчасти се дължи на непочистването на речните корита. Това не е било извършено поради икономии. Самият Камерън описа сцените, които е видял при обиколката си, како "библейски".