Рейтингът на Саркози спадна през януари под 50 на сто
Рейтингът на Саркози спадна през януари под 50 на сто / netinfo
Рейтингът на Никола Саркози спадна през януари под 50 на сто за пръв път, откакто френският президент е на власт, предадоха осведомителните агенции. Едва 47 процента от французите одобряват действията на своя държавен глава срещу 50 на сто, изразили одобрение за работата на премиера Франсоа Фийон, сочи проучване на института Ифоп за вестник "Журнал дю диманш", цитирано от Франс прес.

Така одобрението за Саркози е спаднало с 5 на сто спрямо декември. Рейтингът на Фийон, напротив, е нараснал с 1 процент, но с толкова е увеличен и броят на недоволните от дейността му - 46 на сто срещу 45 на сто през декември, за сметка на анкетираните, които не дават оценка. Спад на одобрението за президента има сред почти всички слоеве на обществото.

Особено е подчертан обаче сред хората със свободни професии, висшите управленски кадри, търговците и занаятчиите, симпатизантите на политически сили от центъра, крайната десница, социалистите и комунистите, констатира "Журнал дю диманш".

Изданието търси причините в това, че Саркози с неговия имидж на президент от народа "излага на показ и преекспонира своя личен живот", позволява си "луксозни почивки", а французите "не виждат нищо от обещаното повишаване на покупателната способност". Това обещание Саркози направи още по време на предизборната си кампания.