Рейтингът на Путин падна до 51%
Рейтингът на Путин падна до 51% / снимка: Reuters

Одобрението за руския премиер Владимир Путин е спаднало до най-ниското си равнище за тази година. Това става ясно от резултатите на първото социологическо допитване, публикувано след като управляващата партия "Единна Русия", на която той е начело, загуби места в парламента и се сблъска с най-масовите протести за 12-те му години на власт, предаде Ройтерс.

Изследването на държавния Общоруски център за проучване на общественото мнение (ВЦИОМ) е извършено на 10 и 11 декември. Петдесет и един процента от анкетираните одобряват работата на Путин. Това е спад в сравнение с края на ноември, когато премиерът имаше одобрението на 61 на сто от анкетираните, и с данните от януари, когато подкрепата за Путин бе 68 процента.

Анкетата показва, че руснаците са недоволни и уморени от Путин, който се готви за президентските избори през март, предава БТА. Очаква се той да ги спечели, но не толкова лесно, колкото се смяташе допреди месец и може би не на първи тур, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков каза, че социологическите данни вероятно са резултат от "общия емоционален фон в предизборния и следизборния период", предаде РИА Новости. "Ако се абстрахираме от емоциите, реалното положение като цяло е по-скоро със знак плюс", каза той. Според него състоянието на икономиката, положението в социалната сфера, мерките, които взима правителството за стабилизиране на икономиката в период на неспокойна международна конюнктура, дават основания за надежди, че кривата на одобрението ще върви нагоре.

Според анкетата на ВЦИОМ, ако президентските избори бяха сега, за Путин биха гласували 42 процента. Водачът на комунистите Генадий Зюганов би могъл да разчита на подкрепата на 11 на сто от анкетираните. Също толкова заявяват, че няма да гласуват.