/ iStock/Getty Images
Североизточната испанска област Каталуния ще гласува днес на регионални избори на фона на епидемията от новия коронавирус, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че премиерът социалист Педро Санчес разчита изборите да доведат до отстраняване на сепаратистите от властта в Каталуния. След новогодишните празници броят на заразените експлозивно расте.

Властите взеха спорно решение да допуснат носителите на вируса и хората под карантина в изборните секции през последния час от гласуването - от 18:00 до 19:00 по Гринуич.

Екипирани за случая с предпазни костюми, служителите, натоварени след жребий да се грижат за секциите, масово се опитаха да откажат задачата и близо 31 000 от общо 82 000 подадоха съответните молби. Властите уверяват, че вотът не е застрашен, че са осигурили необходимите мерки за сигурност. Те не съобщиха колко молби са удовлетворени.

В региона със 7,8 милиона население живеят близо 5,5 милиона избиратели. Те ще гласуват от 08.00 до 19.00 часа по Гринуич. Резултатите се очакват към 23.00 часа.

Очава се ниска избирателна активност - под 60 на сто. В региона цари политическа несигурност. От 2015 г. там управляват сепаратисти, които предприеха през 2017 г. обречен на неуспех опит за отцепване от Испания.

Премиерът Санчес има нужда от подкрепата им в Мадрид, но се стреми да ги свали от власт в Барселона. За целта той прати на арената своя бивш здравен министър Салвадор Иля, станал икона на борбата с пандемията.

Според социологически проучвания, той има равни шансове с двете големи сепаратистки партии и може би дори разполага с лека преднина. Евентуалната победа на социалиста обаче няма да го направи премиер на Каталуния - важен икономически регион на Испания.

Макар и твърде разделени, сепаратистките сили изглежда ще могат да запазят мнозинството си в парламента и да формират ново регионално правителство. В сегашния законодателен орган те държат 70 места от общо 135.

'Съставянето на правителство ще е трудно, възможно е да има нови избори", прогнозира политологът Антонио Баросо.
БТА