В 7 ч. местно време (6 ч. по Гринуич) в Обединеното кралство отвориха врати изборните секции, където британците ще гласуват на референдума за членството в Европейския съюз. Изходът остава неясен и вотът трескаво се следи от другите държави членки на ЕС, предаде Франс прес.

Елизабет Хърли се съблече в подкрепа на Брекзит (СНИМКИ)

Британският премиер консерватор Дейвид Камерън гласува тази сутрин в Лондон. През последните месеци Камерън водеше кампания за оставане в съюза, напомня АФП. В изборната секция премиерът бе заедно със съпругата си Саманта.

Лидерът на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че е оптимист за оставането на Великобритания в ЕС, предаде ДПА. Запитан дали се чувства уверен в победата на поддръжниците на еврочленството на днешния референдум, Корбин отговори, че е "изключително уверен". "Днес е много добър ден. Букмейкърите обикновено познават", добави Корбин, отивайки към секцията в Северен Лондон, в която гласува.

Активността на избирателите на днешния референдум ще реши дали Великобритания ще напусне Европейския съюз или не, заяви лидерът на антиевропейската Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж, цитиран от ДПА. "Всъщност аз наистина мисля, че имаме много голям шанс, искрено съм убеден", каза той пред репортер на агенция Прес асосиейшън пред дома си в Кент. "Всичко зависи обаче от активността, от това дали колебаещите си привърженици на оставането в ЕС (т.нар soft remainers) ще си останат от у дома", добави той.

Близо 46,5 милиона британски избиратели разполагат с времето до 22 ч., за да отговорят на въпроса: "Трябва ли Великобритания да остане член на Европейския съюз или да напусне Европейския съюз?". Резултатът се очаква рано сутринта в петък, след преброяването на бюлетините, допълва АФП.

Източник: БТА