Референдумът в Румъния невалиден, Бъсеску остава президент
Референдумът в Румъния невалиден, Бъсеску остава президент / снимки: Reuters

Румънският Конституционен съд обяви за невалиден референдумът за сваляне на президента Траян Бъсеску и той остава държавен глава, съобщи агенция Медиафакс.

Решението за анулиране на референдума е било взето с шест ласа "за" и три "против", което е точно необходимото мнозинство от две трети за такъв тип процедура в Конституционния съд, посочват румънски медии, цитирани от АФП.

Засега съдът не е направил никакво официално съобщение, отбелязва БГНЕС.

Бъсеску беше отстранен от поста в началото на юли от управляващата лявоцентристка коалиция Социаллиберален съюз и тази процедура беше остро критикувана от Европейския съюз и САЩ.

Съгласно официалните резултати от референдума над 87% от гласувалите са се обявили за сваляне на твърде непопулярния президент, но изискваният минимум от 50% гласували избиратели не беше достигнат. Решението на Конституционния съд слага край на най-тежката политическа криза в Румъния след свалянето на комунистическата диктатура преди 23 години.

Референдумът в Румъния невалиден Бъсеску остава президент
netinfo

Според румънския премиер Виктор Понта (на снимката) обаче решението на Конституционния съд е незаконно: "Решението на съда е незаконно, несправедливо и политическо". Според премиерът социалдемократ решението "противоречи на демократичните правила", но допълни, че ще се съобрази с присъдата на конституционните съдии.

Понта отново изрази съжаление, че една съдийка е наклонила баланса в полза на невалидността на референдума, слагайки край по този начин на надеждите на коалицията му Социал-либерален съюз за свалянето на Бъсеску. Той обаче обяви, че ще продължи да "защитава румънците" срещу "потисническия режим, въплъщаван от Бъсеску". Премиерът обеща широка конституционна реформа за преразглеждане на правомощията на институциите, сред които и на Конституционния съд, "за да не бъде оставена Румъния на милостта на един-единствен човек".