Референдумът в Крим противоречи на международното право, смята Плевнелиев
Референдумът в Крим противоречи на международното право, смята Плевнелиев / снимка: DarikNews.bg
Референдумът в Крим е нелегитимен, категоричен е Плевнелиев
71124
Референдумът в Крим е нелегитимен, категоричен е Плевнелиев
Референдумът в Крим е нелегитимен, категоричен е Плевнелиев
  • Референдумът в Крим е нелегитимен, категоричен е Плевнелиев
  • Референдумът в Крим е нелегитимен, категоричен е Плевнелиев

Референдумът в Крим е нелегитимен, а Русия нарушава международното право с действията си на територията на суверенна Украйна. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти при посещението си в Лондон.

„Не можеш да окупираш територията, или част от територията, на една независима държава като Украйна и под дулата на оръжията на твоите войници да организираш референдум. И този референдум, който противоречи на Конституцията, на Международното право, след това да бъде предпоставка, за да анексираш територията на някоя друга държава”, каза държавният ни глава.

„Какво би станало, ако това отпуши вълна от подобни ситуации в много други държави”, запита Плевнелиев.

Според държавния глава позицията на България трябва да е за категорична защита на спазването на международното право.

„Не може да се допуска такъв прецедент. Това създава глобален прецедент. Затова аз, като представител на българската държава и народ, осъждал категорично и казвам, че не може да се анексира на база на незаконен референдум. И България трябва да има категорична позиция в подкрепа на категоричната европейска позиция. Ние сме длъжни да покажем, че Международното право трябва да се спазва. Ние сме длъжни в интерес на нашите деца, в интерес на правосъдието, в интерес на устоите на външната политика, да кажем, че това, което Русия прави днес, е недопустимо”, заяви още българският президент по време на визитата си в Лондон.