Референдум за разполагането американски ракети в Полша?
Референдум за разполагането американски ракети в Полша? / netinfo

Анджей Лепер, вицепремиер, министър на селското стопанство и председател на една от партиите в управляващата коалиция в Полша - "Самоотбрана", призова да бъде насрочен референдум по въпроса дали страната да се съгласи на нейна територия да бъдат разположени елементи от американската система за противоракетна отбрана, предаде Асошиейтед прес.

Макар че такова допитване е малко вероятно, предложението на Лепер отразява безпокойствата на поляците по въпроса, отбелязва агенцията. Мнозина граждани на страната се опасяват, че разполагането на нейна територия на елементи от американския противоракетен щит може да я превърне в мишена за терористи.

Позицията на полските ръководители е, че всяко решение по въпроса трябва да бъде взето от парламента.

Лепер отбеляза още, че Полша трябва да вземе предвид и позициите на съседните държави по този проблем.

Русия е против разполагането на елементи от американската система за противоракетна отбрана толкова близо до нейната територия, припомня Асошиейтед прес. Базите не биха били различни от предназначените за изстрелване на балистични ракети, и биха представлявали заплаха, която може да доведе до нова надпревара във въоръжаването, подчерта министърът на външните работи Сергей Лавров в интервю, което предстои да излезе в понеделнишкия брой на германското списание "Шпигел".